keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Girl Online -sarja: Zoe Sugg

Girl Online: Zoe Sugg. Suomentanut Inka Parpola. WSOY 2016.

Englanninkielinen alkuteos (2014): Girl Online"Pennyllä on salaisuus.


Hän kirjoittaa blogia nimimerkillä Girl Online.

Muuten Penny on tavallinen teinityttö, jolla on kaverihuolia, erikoinen paras ystävä ja outo perhe. Blogissaan hän voi purkaa sydäntään ja kertoa jopa paniikkihäiriökohtauksistaan, joista on kärsinyt auto-onnettomuuden jälkeen.


Vanhempiensa työkeikan siivellä Penny matkustaa New Yorkiin, missä hän kohtaa Noahin, suloisen rokkaripojan. Pian Penny tajuaa olevansa rakastunut korviaan myöten - ja jokainen hurmaantumisen askel kirjautuu hänen blogiinsa.


Mutta myös Noahilla on salaisuus. Kun Pennyn ja Noahin salaisuudet paljastuvat, katastrofi saa verkossa globaalit mittasuhteet..."Oma arvio:

Minä en aikonut alkuun lukea tätä ollenkaan. Nappasin tämän kuitenkin kirjaston uutuushyllystä käsiini, sillä työkaverini kehui tätä ja jollain lailla tämä veti minua puoleensa. Onneksi otin tämän, sillä tämä on aivan I H A N A!

On todella harvinaista, että mikään kirja saa minua nauramaan. Itkeä tihrustan helpommin, mutta naurua minusta on vaikea saada irtoamaan. Girl Online onnistui siinä! Huomasin höröttäväni ääneen useamminkin kuin kerran Pennyn höpsöille sattumuksille. Tämä kirja tuokin mieleen hyvin vahvasti Helen Fieldingin Bridget Jones -kirjat, jotka ovat myös saaneet naurun kirpoamaan huuliltani. 

Penny on aivan ihana, herttainen päähenkilö, eikä hänessä ihme kyllä mikään minua ärsytä. Hän ei nimittäin ole täydellinen, vaan hänellä on taipumus pikkumokailuihin - joskus suurempiinkin. Hänen suustaan pääsee hassuja sammakoita ja hän osaa suhtautua itseensä sopivalla ripauksella itseironiaa. Hän on kärsinyt myös auto-onnettomuuden jälkeen paniikkikohtauksista. Pennyllä on kuitenkin ihana perhe ja seinänaapurina aivan hulvaton paras ystävä Elliot. Jotta kaikki ei olisi liian hyvin, hänen pitkäaikainen ystävänsä Megan alkaa vaikuttaa selkäänpuukottajalta ja yrittää latistaa Pennyn itsetuntoa tölväisyillään.

Tämä kirja on oikea hyväntuulen kirja, ja tätä voin suositella huolettomasti kaiken ikäisille. Luin tämän parissa päivää, sillä en vain malttanut lopettaa kirjaa millään kesken. Tarinan lomassa vuorottelevat mukavasti myös tekstarit ja Pennyn blogikirjoitukset. Samalla lukijalle tulee mukavan tarinan lisäksi kaupanpäällisenä muistutus nettimaailman arvaamattomuudesta.

Girl online tarjoaa huumorin lisäksi sydäntä pakahduttavaa romantiikkaa sydänsuruineen kaikkineen, mutta loppu on bridgetjonesmaisen onnellinen, totta kai. Toivottavasti tästä tulee elokuva, sillä näin tämän jo mielikuvituksessani elokuvasovituksena. Toimisi takuulla! 

Kirjasarjaan on ilmestynyt vuonna 2015 jatko-osa Girl Online on Tour, joka toivottavasti suomennetaan pian.

Arvosanani 4,5

Lainasin tämän kirjastosta.

Muissa blogeissa: 

 Lukutoukan kulttuuriblogi

Todella vaiheessa


Girl Online on Tour: Zoe Sugg. Penguin Books 2015. Ei suomennettu.


"Penny's bags are packed.

When Noah invites Penny on his European music tour, she can't wait to spend time with her rock-god-tastic boyfriend.

But, between Noah's jam-packed schedule, less-than-welcoming bandmates and threatening messages from jealous fans, Penny wonders whether she's really cut out for life on tour. She can't help but miss her family, her best friend Elliot . . . and her blog, Girl Online.

Can Penny learn to balance life and love on the road, or will she lose everything in pursuit of the perfect summer?"

Oma arvio:

Niinhän siinä kävi, etten jaksanut odotella, milloin tämä jatko-osa suomennettaisiin. Täytyy taas kiitellä kirjastoani, joka on tilannut tämän kirjan kokoelmiinsa.

Kirja vaikutti aluksi olevan pelkkää alkurakkauden huumaa, keikkaelämän uutuudenviehätystä, mukavia ihmisiä ja hauskoja tilanteita. Meinasin jo ajatella, että voi mitä hömpänpömppää minä nyt aloinkaan lukea. Onneksi  tarinan edetessä tulee Pennyn eteen  monenlaisia mutkia, vähemmän kivoja tilanteita ja ihmisiä ja näiden myötä kirja saa hyvin erilaisia sävyjä. Pidän siitä, miten kirjassa tuodaan esille Pennyn paniikkihäiriö ja keinot, miten hän voi hallita paniikkikohtauksiaan.


 Pennylle kiertue-elämä on ihan uutta, mutta sitä se on Noahillekin. Penny on kamalan kärsivällinen, vaikkeivät he voi viettää juuri yhtään yhteistä aikaa - aina jokin tai joku tuntuu tulevan heidän tielleen. Penny joutuu myös sietämään Noahin parasta ystävää, bändin rumpalia Blakea, jolla tuntuu olevan jotain Pennyä vastaan. Kaiken tämän lisäksi jokin salaperäinen stalkkeri lähettelee Pennylle inhottavia viestejä.

" '---This song makes me the luckiest guy in the world. Because the girl who inspired it is sitting just over there. --- Now, she's a little bit shy, so she's going to stay  out of sight for now, but, Penny, this one is for you.' "

 Noah on kamalan täydellinen poikaystävä (painotan sanaa KAMALAN), joka vaalii Pennyä kuin kukkaa kämmenellään, ihan kuin pelkäisi tämän menevän rikki. Toisaalta se on oikein suloista, mutta alkaa käydä pitemmän päälle rasittavaksi. Heidän suhteensa tuntuu ehkä jopa hiukan liian kiltiltä 16-vuotiaan tytön ja 18-vuotiaan pojan suhteelta. He suukottelevat, he halailevat, pitävät kädestä - mutta Noahin kädet eivät vaeltele saati että Pennyllä olisi mitään pidemmälle meneviä ajatuksia, mikä tuntuu aika - epäuskottavalta. He ovat kuitenkin seurustelleet puolisen vuotta ja vaikuttavat umpirakastuneilta. Ihan kuin kirja olisi tehty yhteistyössä "tosi rakkaus odottaa"-järjestön kanssa. Pennyn kiltteys ylipäänsä on myös välillä raivostuttavaa, ja huokaisinkin helpotuksesta, kun hän sai välillä sanottua jotain poikkipuolista.

Vaikka Pennyn ja Noahin suhde on kirjan keskiössä, saa lukija sivujuonteena seurata Pennyn parhaan ystävänsä Elliotin ja Alexin orastavaa ja mutkikasta suhdetta. Kirjan lopussa Alex järjestää Elliotille niin siirappisen yllätyksen, että oksat pois. Juuri tällaiset hassut hömppäkohtaukset kirjassa keventävät muita vakavampia teemoja, kuten Noahin ja Pennyn maailmojen erilaisuutta, Pennyn elämistä paniikkihäiriönsä kanssa ja ilkeän stalkkaajan viestejä - joiden takaa paljastuu erittäin  yllättävä henkilö.

Penny ei osaa sulautua muiden kiertuetyttöystävien joukkoon, jotka pukeutuvat tyylikkäästi ja käyttäytyvät hienostuneesti. Onneksi Penny saa oman hetkensä, kun Leah, Noahin "ex-valetyttöystävä" stailaa Pennyn  Pariisin keikan jälkeisiin bileisiin.

I'm the epitome of sophistication right now. Clumsy Penny has retired to the hotel room and is staying tucked up in bed this evening. Instead, Parisian-chic Penny is out on the town and, although she probably won't be coolest girl at the after-party (Leah still holds that title), she at least stands a good chance of feeling like she belongs - and her boyfriend might think so too.

Loppujen lopuksi Girl Online on Tour imaisee minut mukaansa ja saa elämään yhdessä Noahin ja Pennyn ilot ja surut. Kirjan lopussa eläydyn suloisen Pennyn sydänsuruihin enkä voi käsittää, miksi Noah muuttuu yhtäkkiä totaaliseksi, noh, idiootiksi. Nauran myös Pennyn kömpelyydelle, se tuo jotenkin mieleeni Bridget Jonesin. Kirja on viihdyttävää, kilttimielistä hömppää, unohtamatta hetkittäistä vakavuutta. Pidän kirjan loppuratkaisusta ja siitä, että Penny haluaa seurata omaansa eikä muiden unelmaa.

Arvosanani  4+

Tämän kirjan lainasin kirjastosta.


Kirjailijan kauneus,  muoti- ja lifestyleblogi Zoella:

https://www.zoella.co.uk/

7 kommenttia:

Katriina kirjoitti...

Kiitos lukuvinkistä :)

Heidi P kirjoitti...

Ole hyvä vaan :)

Kirjavarkaan tunnustuksia kirjoitti...

Sain tämän juuri päätökseen ja vaikka alku ei tuntunut ollenkaan nappaavan, en lopulta voinut laskea kirjaa käsistäni. Girl Online oli juuri sopiva kirja juuri sopivaan saumaan :)

Heidi P kirjoitti...

Hyvin kiteytetty :) Tämä sopii semmoiseksi välipalakirjaksi!

Ulla kirjoitti...

Tämä oli kiva välipala. En ole varma, oliko nuo blogitekstit välillä vähän riippana. Ostin kirjan ja tuomitsin kirjahyllyyn.

Ulla kirjoitti...

Autch, Pakko minun saada tämäkin käsiini Girl Online on Tour. Koukutit minut jatkoonkin, Heidi!

Heidi P kirjoitti...

Sori koukutuksesta ;) BTW, mikä parasta, kolmas osa Girl Online Going Solo ilmestynee marraskuussa, aion ehkä ostaa sen itselleni :)